luni, 20 octombrie 2014

Mozaicuri


Mozaicul, considerat adesea o formă de artă, este incontestabil una dintre cele mai durabile tehnici decorative, care a supravieţuit din antichitate până în zilele noastre.
Are o istorie fascinantă, rezultat al încercărilor de a înfrumuseţa suprafeţele (pardoseli, pereţi sau planșee) cu desene realizate din bucăţele de piatră, sticlă, ceramică arsă, metal sau alte materiale rigide, fixate una lângă alta. El a decorat de asemenea termele, piscinele şi fântânile.
Este greu de stabilit cine a inventat mozaicul. Se știe că egiptenii şi sumerienii din antichitate îşi decorau clădirile cu modele policrome, iar locuitorii spațiilor mediteraneene (Asia Mică, Grecia, Cartagina, Creta, Sicilia, Siria sau actuala Spanie) au folosit încă de la începuturile civilizației această tehnică.



Și în zilele noastre mozaicul este folosit ca element decorativ.
Mozaicarii contemporani se inspiră din istoria, mai veche sau mai nouă,  a acestui meșteșug deosebit, ridicat la rangul de artă...Iar sursa de inspirație a rămas din totdeauna natura...
***
Mi s-a întâmplat să întâlnesc aranjamente de obiecte de același fel, aranjate cu un deosebiț simț artisic sub forma unor mozaicuri. Iată și câteva exemple:

1. Mozaicuri florale în parcuri sau florării



2. Aranjament de obiecte (ceramică sau tablouri)



 3. Aranjamente de pietre pictate sau lemne







NOTĂ:
Vă rog să dați clic pe fiecare imagine dacă doriți să o vedeți la dimensiuni mai mari! Veți avea o surpriză plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu